Eix 1 – Videovigilància i seguretat: El ciutadà davant dels seus drets digitals

Seminari i Focus Group- 09/12/2020 | 17:00 h | ONLINE

Coneixerem les diferents aplicacions que té la Intel·ligència Artificial en videovigilància i seguretat (reconeixement facial, anàlisi de vídeo a temps real, detecció de frau de documents,…) i el potencial de futur que té. Reflexionarem sobre les qüestions ètiques que giren al voltant d’aquesta tecnologia.

banner_seminario_videovigilancia
VEURE SEMINARI

Debat – 15/12/2020 | 18:00 h | PRESENCIAL AL PALAU MACAYA I ONLINE

La Intel·ligència Artificial està canviant la manera de protegir els municipis i la persecució del frau de documents. Aquest benefici per la nostra seguretat, a vegades es contraposa amb una sensació de vulneració a la nostra intimitat. Reflexionarem sobre les qüestions ètiques i sobre com es pot regular per tal garantir els nostres drets.

banner_debate_videovigilancia_genreal
VEURE DEBAT GALERIA D'IMATGES LLEGIR CRÒNICA APARICIONS ALS MITJANS INFORME

Ponents:

Dr. Sergio Escalera – Investigador ICREA, Universitat de Barcelona i Centre de Visió per Computador

Sergio Escalera és Doctor en Informàtica per la Universitat Autònoma de Barcelona. El Dr. Escalera és ICREA Acadèmia i Catedràtic en Informàtica a la Universitat de Barcelona (UB). Actualment lidera el grup de recerca per a l’anàlisi automàtic de l’comportament humà en el Centre de Visió per Computador i a la UB. El grup, mitjançant l’ús de visió artificial, aprenentatge automàtic, i intel·ligència artificial, se centra en el desenvolupament de sistemes intel·ligents, assegurances i inclusius de reconeixement i anàlisi facial i corporal en entorns de seguretat, salut i benestar. A més, el Dr. Sergio Escalera és professor adjunt a la Universitat Oberta de Catalunya, l’Aalborg University (Dinamarca), i la Dalhousie University (Canadà). Ha realitzat estades de recerca a la TU Delft University (Països Baixos) i a l’Aalborg University. És també membre del Laboratori Europeu per a l’Aprenentatge i Sistemes Intel·ligents (ELLIS), de l’associació espanyola per al reconeixement de patrons, de l’associació catalana en intel·ligència artificial, de l’associació internacional de xarxes neuronals, i de l’associació internacional en reconeixement de patrons.

Dra. Carina Lopes – Directora del laboratori d’idees de Societat del Futur Digital al Mobile World Capital Barcelona

Carina Lopes és doctora en Estudis Culturals pel Goldsmiths College de la London University (Regne Unit). Actualment treballa al Mobile World Capital Barcelona com a responsable del laboratori d’idees de Societat del Futur Digital, l’àrea de recerca i deliberació  del programa Societat del Futur Digital. En ell, es convoquen a experts mundials dels sectors públic i privat, l’acadèmia i organitzacions de la societat civil per explorar i proposar recomanacions pràctiques dins quatre verticals: el futur del món laboral, escletxes digitals, governança de dades i tecnologia i emergència climàtica. Anteriorment, va treballar com a gestora de programa de d-LAB, un laboratori de pilots tecnològics a Barcelona que donava suport a l’arribada al mercat de solucions tecnològiques disruptives amb un alt impacte social. La Dra. Lopes té més de 10 anys d’experiència internacional, en els quals ha treballat amb governs locals, organismes internacionals i emprenedors socials en l’acceleració i creixement de solucions tecnològiques per al bé comú. Anteriorment, a Citymart (2012-15) va liderar projectes d’innovació en ciutats com Barcelona, ​​Moscou (Rússia) i Atenes (Grècia), com equips de governs locals dels EUA, Sud-àfrica, Japó i Brasil, i amb la iniciativa 100 Resilient Cities (Fundació Rockefeller).

Sr. Joan Bautista Figueras – Cap de la Unitat Central de Fotografia i Audiovisual a l’Àrea d’Identificació de la Divisió de Policia Científica del Cos de Mossos d’Esquadra

El Sr. Joan Figueras, és Sergent Cap de la Unitat Central de Fotografia i Audiovisuals de la Divisió de la Policia Científica de la Comissaria General d’Investigació Criminal del Cos de Mossos d’Esquadra. És Mosso d’Esquadra des de 1995 i la seva destinació anterior va ser la Unitat de Planificació de la Seguretat on es realitzen els informes de seguretat física. Aquests tres diferents punts de vista, li han permès obtenir una visió operativa, analítica i tècnica de la videovigilància, així com les diferents aplicacions que té la Intel·ligència Artificial en videovigilància i seguretat (reconeixement facial automàtic, associació de dades, anàlisi de vídeo a temps real). A l’actualitat el Sr. Figueras és, a més, estudiant de 4t curs del grau d’Administració i Direcció d’Empreses a la Universitat Ramon Llull

 

Dr. Txetxu Ausín – Director del Grup d’Ètica Aplicada de l’Institut de Filosofia del CSIC (Madrid)

Txetxu Ausín és Doctor en Filosofia per la Universitat del País Basc, professor convidat en diverses universitats i col·laborador a l’Institut de Governança Democràtica Globernance. Les seves àrees de treball són l’ètica pública, la bioètica, els drets humans i la filosofia de les tecnologies disruptives. En l’actualitat forma part dels equips de recerca de INBOTS CSA network: Inclusive Robotics for a better Society, EXTEND: Bi-directional Hyper-connected Neural System, BIODAT: Datos en salud y Detección y eliminación de sesgos en algoritmos de triaje y localización para la COVID-19 (Fundación BBVA). El Dr. Ausín és President de la Xarxa Espanyola de Filosofia, vocal independent de la Comissió d’Ètica Pública de Govern Basc i Patró de la Fundació Clúster d’Ètica del País Basc i d’Estudis Jurídics i Socials (Fundació EJYS). A més, col·labora amb el Comitè d’Experts sobre Envelliment de la Fundació General CSIC ia la Xarxa ESPACyOS (Ètica salubrista per a l’Acció, Cures i Observació Social).

Portaveu focus group:

Dra. Lina María González – Coordinadora de Projectes en Drets Humans, empreses i seguretat humana i Compra Pública en NOVACT

Lina María González és Doctora en Sociologia per la Universitat de Barcelona e historiadora per la Universitat Nacional de Colòmbia. La seva recerca s’ha enfocat  en els moviments socials sindicalistes, pagesos i indígenes, especialment. També s’ha especialitzat en analitzar les dinàmiques de la violència paramilitar a Colòmbia i la privatització de l’ús de la força/seguretat per agents no estatals. El treball de recerca acadèmica l’ha combinat amb la coordinació i gestió de projectes en organitzacions de l’tercer sector enfocats a analitzar la problemàtica de les afectacions de les Empreses Transnacionals en els Drets Humans. Actualment, a Novact, coordina els projectes de compra pública, el ODHE, el Shock Monitor i la Campanya 99,3% Responsable, posant especial èmfasi en el treball de Seguretat Humana i Drets Humans.

Moderador:

Dr. Carlos Sierra – Cap del Departament de Comunicació i Marketing del Centre de Visió per Computador

El Dr. Carlos Sierra és llicenciat en Física per la Universidade de Santiago de Compostela i en Ciències del Mar per la Universidade de Vigo, Doctor en Enginyeria Industrial per la Universidad Politécnica de Madrid i màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental per la Barcelona School of Management – Universitat Pompeu Fabra. Abans de dedicar-se a la comunicació, el Dr. Sierra va ser investigador durant més de 12 anys: va desenvolupar la seva tesis doctoral a l’Institut d’Acústica del CSIC a Madrid, va realitzar estades de recerca a la University of Leeds (Regne Unit) i a la University College of Dublin (Irlanda) i va ser investigador al departament d’Enginyeria Biomèdica de Columbia University a Nova York (EUA) durant cinc anys. A l’àmbit de la comunicació, prèviament a la seva incorporació al CVC, va treballar als departaments de comunicació del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i del Centre de Regulació Genòmica (CRG) a Barcelona, i va ser assessor i documentalista científic al programa de divulgació científica de La 2 de TVE «el Cazador de Cerebros» i a «el Método» de RTVE Lab.