2018-2019

#IAeticaBCN 2018-2019

‘El futur que volem: Intel·ligència Artificial, ètica i participació ciutadana’ (#IAeticaBCN) són unes jornades en les quals configurarem dos grups de treball i taules de discussió amb diferents agents (acadèmia, indústria, administració i ciutadania) al voltant de la Intel·ligència Artificial, ètica i participació ciutadana per a reflexionar sobre el futur pròxim i la seva evolució dins de cinc eixos concrets: mobilitat autònoma, salut connectada, màrqueting i xarxes socials, educació i, per últim, humanitats digitals.

Descarrega’t el fulletó del projecte en .pdf aquí

CONCLUSIONS DEL CICLE

Sessions

Inauguració: Els reptes de futur de la IA i la participació pública

03/10/2018 – 18.00 Palau Macaya – Sala d’actes

Acte general de presentació obert per informar, de forma àmplia, a tot aquell que estigui interessat en conèixer les jornades, objectius i reptes del cicle. Debat a 6 on es van identificar els diferents reptes de futur de cada temàtica a tractar durant el transcurs del projecte.

Ponents:

Dra. Gemma Galdón-Clavell

La Dra. Gemma Galdon Clavell és analista de polítiques públiques especialitzada en l’impacte social, legal i ètic de les tecnologies intensives en dades personals. És fundadora i directora d’Eticas Research and Consulting, i fou finalista del Premi de la UE a les Dones Innovadores 2017. A Eticas hi treballen 30 persones amb perfils multidisciplinars, realitzant projectes per a la Comissió Europea, l’Agència Europea de Drets Fonamentals i l’Open Society Foundation, entre d’altres. La Dra. Galdon-Clavell ha estat investigadora principal en més de 10 grans projectes d’I+D. És experta científica i en ética per a la Direcció General de Recerca i Innovació de la Comissió Europea i forma part del consell assessor de Privacy International.

 

Dr. Josep Lladós

Josep Lladós es va titular en Enginyeria Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya el 1991 i va rebre el seu Doctorat en Informàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat de Paris 8 el 1997. Actualment, és professor titular de la Universitat Autònoma de Barcelona i, des del 2009, és director del Centre de Visió per Computador (CVC). És investigador associat al laboratori IDAKS de la Osaka Prefecture University (Japó). Ostenta la càtedra de transferència de tecnologia del Parc de Recerca de la UAB i Banc Santander. És el coordinador del Grup d’Anàlisis de Documents.

 

Dr. Ramón López de Mántaras

Ramon Lopez de Mantras és professor investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i director de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA) del CSIC. És enginyer tècnic EE (Enginyeria Eléctrica) per l’Escola d’Enginyeria Tècnica de Mondragón, Espanya (1974) i Doctor en Física per la Universitat de Tolosa III, França (1977) amb una tesis de Robòtica (feta al LAAS, CNRS). Té el Màster de Ciències de l’Enginyeria (Ciències de la Computació) per la Universitat de Califòrnia a Berkeley, EEUU (1979) i és Doctor en Ciències de la Computació per la Universitat Politècnica de Catalunya (1981).

 

Sra. Núria Espuny

La Sra. Núria Espuny és enginyera tècnica en Telecomunicacions i enginyera superior en Electrònica per la Universitat Ramon Llull. A més, posseeix un Postgrau en “Govern i Gestió Pública a la Societat de la Informació: e-Govern”. Després d’una etapa en el sector privat, ha desenvolupat la seva carrera professional a la Generalitat de Catalunya en diversos càrrecs de gestió i direcció. Amb més de 20 anys d’experiència en els àmbits de xarxes informàtiques,  telecomunicacions, sistemes d’informació, administració electrònica, simplificació de processos i govern obert, actualment és la Directora general de Transparència i Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya.

 

Dr. Lluis Alsedà

Lluis Alsedà és Doctor en Matemàtiques i Catedràtic en Matemàtica Aplicada. Ha estat professor de Matemàtiques a Econòmiques de la Universitat Autònoma de Barcelona des de 1980 a 1990 i al Departament de Matemàtiques de 1990 fins l’actualitat. Ha sigut Vicedegà d’Estudis de la Facultat de Ciències Econòmiques de la UAB i director del Departament de Matemàtiques de la UAB. Actualment és director del Centre de Recerca Matemàtica (CRM) des de 2016.

 

Galeria d’imatges:
 Inteligencia Artificial, ética y participación ciudadana: retos de futuro

Sessió 1: Mobilitat Autònoma

Seminari i focus group- 22/10/2018, 17.00h – Sales 5 + 6 Palau Macaya

En aquest eix, vam proposar treballar sobre tres temes, especialment centrats en les decisions del vehicle: (1) com es prendran i en base a qué? (2) Qui estarà al càrrec d’aquestes decisions? Podrà decidir el comprador o els vulnerables? i (3) com decidim qui són els vulnerables en cada cas? El seminari va anar a càrrec del Dr. Antonio López, professor associat al Departament de Ciències de la Computació de la Universitat Autònoma de Barcelona. És membre fundador del Centre de Visió per Computador (CVC) i és l’investigador principal del grup d’ADAS i Conducció Autònoma des del 2002. Ha col·laborat en nombrosos projectes amb empreses internacionals, especialment del sector automobilístic. És l’investigador principal dels coneguts sistemes CARLA i SYNTHIA.

banner_twitter_antonio_lopez_SEMINARIO_peq
Debat – 29/10/2018 – Sales 5 + 6 Palau Macaya – 18.00h

 

Ponents:

Dr. Antonio M. López – Coordinador de la sessió – El Dr. Antonio M. López és professor associat al Departament de Ciències de la Computació de la Universitat Autònoma de Barcelona. És membre fundador del Centre de Visió per Computador (CVC) i és l’investigador principal del grup d’ADAS i Conducció Autònoma des del 2002. Ha col·laborat en nombrosos projectes amb empreses internacionals, especialment del sector automobilístic. És l’investigador principal dels coneguts sistemes CARLA i SYNTHIA.

 

 

 Sra. Núria Vallés – La Núria Vallès Peris és llicenciada en Sociologia per la UAB (2000), Màster en Diversitat Cultural i Educació (CIDOB-UdG) i en Història de la Ciència (UB-UAB-UPF) i actualment està realitzant la seva tesi doctoral sobre ètica i robòtica. És investigadora del grup de recerca Barcelona Science and Technolgy Studies Group (STS-b), on treballa com a Tècnica Especialista de Recerca (Departament de Psicologia Social, UAB). També és professora del Departament de Sociologia de la Universitat de Barcelona. Durant els últims 15 anys ha participat en nombroses recerques europees i nacionals sobre ciència i tecnologia des d’una perspectiva sociològica, i darrerament està especialment interessada en els aspectes ètics de la condició posthumana.

 

Sr. Pere TorresPere Torres, llicenciat en Ciències per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és l’actual Director General de l’Autoritat del Transport Metropolità. Anteriorment, ha sigut Secretari del Consell Interuniversitari de Catalunya, Director General de planificació ambiental i Secretari de Planificació Territorial de la Generalitat de Catalunya, Director adjunt de l’Institut Internacional de Governabilitat, Conseller Tècnic de l’Institut Cerdà Fundació Privada i Secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya.

 

 

Sra. Mar Alarcón – Mar Alarcón és fundadora i CEO de SocialCar, la primera plataforma a Espanya de lloguer de vehicles entre particulars. Referent en economia col·laborativa, mobilitat sostenible i legalitat, és llicenciada en Dret, PDD per la IESE i LLM per la University of London i Perking University. Amb experiència legal a Cuatrecasas i emprenedoria social a Grameen Bank. Recolza l’ecosistema emprenedor tecnològic i digital del país com a membre directiu d’ADigital, Barcelona Tech City i Sharing Espanya. Mentora de Startups a Conector i Ship2B.

 

 

Sr. José Manuel Barrios – Enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i postgrau per la Universitat Tecnològica de Lulea (Suècia) sobre els materials i les seves aplicacions industrials. En l’actualitat és Cap del Departament d’Innovació de l’empresa Applus + IDIADA (responsable de la gestió dels projectes d’I+D+I a nivell nacional i internacional), professor de diferents màsters i cursos de postgrau en la UPC, membre del Consell executiu de STA i FISITA, representant d’IDIADA en associacions internacionals com ERTICO, EGVIA. És, a més a més, secretari general del grup de treball en Automoció sostenible i mobilitat avançada.

Sessió 2: Màrqueting i Xarxes Socials

Seminari i focus group- 19/11/2018, 17.00h – Salas 5 +6  Palau Macaya

Vam debatre sobre la protecció de la intimitat, sobre les possibilitats de la detecció emocional en xarxes socials i l’ús del big data per al màrqueting, així com l’ús dels xat bots amb intel·ligència artificial, les notícies falses i les mesures que s’han de prendre dins d’aquests àmbits.

banner_twitter_seminario
Debat – 22/11/2018 – Sales 5 + 6 Palau Macaya – 18.00h
Ponents:

Dr. Jordi Gonzàlez – Coordinador de la Sessió

El Dr. Jordi Gonzàlez rebé el doctorat en Enginyeria Computacional a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el 2004. És professor associat de Ciències de la Computació a la UAB i investigador al Centre de Visió per Computador (CVC), on ha fundat tres spin-offs: Cloud Size Services, Visual Tagging i Care Respite. La seva àrea d’investigació inclou tècniques de Machine Learning per a la interpretació computacional d’imatges socials o Hermenèutica Visual.

 

Dra. Nardine Osman

La Dra. Nardine Osman és Científica Titular l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC. Va obtenir el doctorat (2008) i el Máster (2003) en Informàtica a la Universitat d’Edimburg i la llicenciatura d’Enginyeria Informàtica i Comunicació (2001) per la Universitat Americana de Beirut, Líban. És Vicepresidenta i membre de la Junta Directiva d’EURAMAS i és membre del consell editorial de JAIR i IJHCS.

 

 

Sra. Pilar Conesa

Pilar Conesa és la fundadora i CEO d’anteverti, i comissària del Smart City Expo World Congress, així com dels esdeveniments Smart City Expo celebrats a l’exterior. Amb més de 20 anys d’experiència en posicions directives en empreses del sector TIC i organismes públics, destaca el seu lloc com CIO de l’Ajuntament de Barcelona i Directora General de Sector Públic i Sanitat de T-Sytems. És la presidenta del Consell Assessor del Col·legi d’Informàtics de Catalunya i forma part de la Junta Directiva de UPC Alumni. És ponent en congressos internacionals i membre de jurats com Smart City World Awards o Reinventer Paris. Ha estat guardonada amb el premi honorífic de La nit dels Telecos i la Informàtica.

 

 

Sr. Enric Luján

Professor de l’Àrea de Ciència Política a la Universitat de Barcelona, els seus àmbits de recerca són la filosofia contemporània i les tecnologies de la informació. Membre fundador de Críptica, associació sense ànim de lucre focalitzada en l’assessoria i la formació en matèria de privacitat i seguretat digital des de 2015. Forma part del col·lectiu d’investigació artística ENTROPIC_LAB, amb el qual actualment es troba desenvolupant un projecte de telefonia rotativa i anonimitzadora.

 

 

Dra. Isabel Serra

Doctora des de 2013 en Matemàtiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) en l’àmbit de la modelització estadística de valors extrems. En l’actualitat és Investigadora col·laboradora de Complex Systems Group del Centre de Recerca Matemàtica (CRM), Investigadora Sénior en el grupo de Computer Architecture in Operational Systems en el Barcelona Supercomputing Center (BSC) i cap de la Unitat d’Assessorament per a la Transferència de Coneixement y Tecnologia del CRM. El motor principal de la seva trajectòria professional es basa en transferir el coneixement a la indústria, societat i mediambient. Es destaca que al llarg de la seva activitat científic professional, ha estat col·laboradora en projectes d’àmbits molt diversos: sociologia, energies renovables, finances, sistemes complexos, mecànica de fluids, etc.

Sr. Oriol Torruella

Advocat expert en noves tecnologies amb més de 15 anys d’experiència en el sector. Llicenciat en dret a la universitat Pompeu Fabra, Postgrau en Dret de les Tecnologies de la Informació (DTI) per ESADE i certificat com a CISA per ISACA i membre del Registre d’Advocats Auditors en entorns Tecnològics (AULETEC). Ha atès a nombrosos cursos relacionats amb la matèria, com per exemple, al Curs de Dret sobre compliance a ESADE del 2017. Del 2009 fins al juny de 2018 ha estat advocat del Centre de la Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT), i ha exercit com a Director de l’àrea de compliment normatiu des de la seva creació al 2013. Al juny de 2018 va ser nomenat Director general de Centre de la Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT).

Sessió 3: Salut connectada

Seminari i focus group- 10/12/2018, 17.00h, Sales 5 +6 – Palau Macaya

En aquesta sessió vam abordar com canviarà la relació metge-pacient amb la introducció d’eines d’ajut al diagnòstic amb Intel·ligència Artificial. Qui serà l’últim responsable en la presa de decisions? A més a més, vàrem explorar la necessitat d’emmagatzemar dades metges i el seu ús.

banner_twitter_speakers_debora_gil_seminario
Debat – 13/12/2018 a les 18.00h – Sala Macaya, Palau Macaya
Ponents:

Dra. Debora Gil – Coordinadora de la sessió

Debora Gil és Doctora en Matemàtiques, professora del Departament de Ciències de la Computació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigadora principal de grup de Modelatge Interactiu i Augmentat (IAM) al Centre de Visió per Computador (CVC). És experta en l’aplicació de mètodes matemàtics pel processament d’imatges biomèdiques en els sistemes d’intervenció guiada i assistència al diagnòstic.

 

 

Dra. Begoña Román

Begoña Román Maestre és Doctora en filosofia per la Universitat de Barcelona. De 1996 al 2007 va dirigir la Càtedra d’Ètica de la Universitat Ramon Llull i actualment és professora a la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona. És Presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya i vocal del Comitè de Bioètica de Catalunya. El seu àmbit d’especialització és la bioètica i l’ètica aplicada a entorns professionals i organitzatius.

 

 

Dr. Stephen Dunne

Stephen Dunne compta amb més de 15 anys d’experiència convertint la R+D més puntera en tecnologies reals amb un impacte positiu en els camps de l’Observació Terrestre, les Ciutats Intel·ligents i la Neurociència. Prèviament va dirigir una companyia de recerca i dispositius mèdics convertint-ho en productes clínics. Actualment, lidera l’equip de productes clínics i recerca, amb un enfocament a la terapèutica digital, a Alpha, la primera fabrica de ‘Moonshots’ (o projectes disruptius) d’Europa. Fascinat per les tecnologies emergents i el seu impacte en la societat.

 

 

Dra. Mara Balestrini

Mara Balestrini és investigadora en Interacció Persona-Ordinador (HCI) i estratega de tecnologia. És la directora executiva d’Ideas for Change i Senior Research Fellow del Fab Lab Barcelona, on coordina el projecte europeu Making Sense. És doctora en Ciències de la Computació a l’Intel Collaborative Research Institute on Sustainable Connected Cities (ICRI-Cities) de l’University College London (UCL). També és llicenciada en Comunicació Audiovisual i té un mestratge en Sistemes Cognitius i Medis Interactius.

 

Sr. Marc de San Pedro

El Sr. Marc de San Pedro és Coordinador de la Càtedra TIC Salut Social (UVic-UCC). Mánager en Formación i Docencia a Fundació TIC Salut Social. Professor col·laborador a: UB, UVic-UCC, UAB, UdG, URL i UOC. Manager en Gestió de la Informació i el Coneixement (Fundació TecnoCampusMataró-Maresme). Secretari de la Societat Catalana de Salut Digital (Acadèmia Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears). Membre de Health 2.0 Barcelona Chapter

 

Sessió 4: Educació i Món Laboral

Seminari i focus group- 14/01/2019 –  17.00h, Sales 5 +6 – Palau Macaya

L’educació superior ha d’estar ben fonamentada, pel que vam discutir sobre les següents qüestions: el nivell d’especialització ha de seguir sent el que és? Com podem apropar les vocacions STEM (ciència, tecnologia, educació i matemàtiques) a les persones i introduir-les a l’aula? Com enfocarem les polítiques educatives cap al món laboral que ve?

banner_twitter_seminario_educacion
Debat – 17/01/2019 a les 18.00 – Sala Macaya, Palau Macaya
Ponents:

Dra. Aura Hernández – Coordinadora de la sessió

La Dra. Aura Hernández és llicenciada en matemàtiques des de 2002 i doctora en Ciències de la Computació des de 2009. Actualment, és membre del Centre de Visió per Computador i professora agregada del Departament de Ciències de la Computació a la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva recerca es centra en l’avaluació i anàlisi del comportament humà, que pot ser aplicat a diversos àmbits de recerca. Ha publicat més de 50 treballs en  Journals  i Conferències Internacionals.

 

Dr. Carles Sierra

El Dr. Carles Sierra és sotsdirector de l’IIIA-CSIC i expert en Intel·ligència Artificial, una àrea on té més de 300 publicacions. Ha sigut investigador principal en projectes europeus i d’un gran projecte de recerca espanyol amb més de 100 investigadors (CONSOLIDER Agreement Technologies). Ha estat president de l’Associació Catalana d’Intel·ligència Artificial (ACIA) i ha liderat projectes bilaterals entre el IIIA-CSIC i prestigiosos laboratoris de recerca internacionals.

 

 

Sra. Eva Blanco

Eva Blanco és llicenciada en Informació i Turisme i té estudis de Comunicació a l’Empresa per la Universitat de Barcelona. Actualment, és directora de Comunicació i Relacions Públiques d’HP Barcelona. També és membre actiu de les juntes i comissions executives de varies associacions com ara la Fundació Catalunya Cultura, Sant Cugat Empresarial, Clúster Habitat i el Barcelona Centre de Disseny.

 

 

Dra. Clara Grima

Clara Grima (Sevilla, 1971) Doctora en Matemàtiques i professora titular del Departament de Matemàtica Aplicada I de la Universitat de Sevilla. Membre del grup d’investigació Matemàtica Discreta i autora, entre altres publicacions científiques, del llibre «Computational Geometry on Surfaces» (Springer, 2001). Va ser una de les col·laboradores habituals en el programa TVE i FECYT de divulgació científica «Órbita Laika«. Actualment, és una de les autores del podcast cultural «Los 3 chanchitos«, col·laboradora en el programa «No es un día cualquiera» de RNE amb la secció «La ciencia clara» i del programa «A vivir que son dos días» de la Cadena SER.

 

 

Sr. Daniel Marco 

El Sr. Dani Marco és director de SmartCatalonia de la Generalitat de Catalunya. Enginyer Electrònic per la UPC i Master Business Administration per ESADE. Actualment és director de l’estratègia SmartCatalonia de la Generalitat de Catalunya a on ha desenvolupat altres funcions en els darrers 11 anys com a responsable dels programes digitalització i promoció industrial TIC de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital. Anteriorment va desenvolupar la seva carrera professional en el sector privat desenvolupant diverses responsabilitat en l’àmbit de la consultoria estratègica del sector de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació i en projectes de recerca i desenvolupament.

 

 

Dra. Digna Couso

Llicenciada en Física i doctora en Ensenyament de les Ciències, és professora del Departament de Didàctica de les Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i dirigeix ​​el Centre de Recerca per a l’Educació Científica i Matemàtica (CRECIM) des del 2015. Com a docent, ha estat directora general del màster de Formació de Professorat de Secundària de la mateixa universitat i actualment participa en la formació de futurs docents de primària i secundària, així com de professorat en actiu.

 

Sessió 5: Humanitats Digitals

Seminari i focus group- 11/02/2019 –  17.00h, Sales 5 +6 – Palau Macaya
banner_twitter_speakers_alicia_fornes_seminario
Debat – 14/02/2019 a les 18.00 – Sala Macaya, Palau Macaya
Ponents:

Dra. Alicia Fornés – Coordinadora de la sessió

La Dra. Alicia Fornés és enginyera informàtica per la Universitat de les Illes Balears (UIB) i doctora en informàtica per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). També va completar els estudis de piano al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears. Va guanyar la distinció de Millor Tesi 2009-2010 atorgat per l’AERFAI (Asociación Española del Reconocimiento de Formas y Análisis de Imágenes) pel seu treball sobre la identificació de l’escriptor de partitures musicals antigues. Al 2017 va rebre el premi IAPR/ICDAR investigadora jove per les seves contribucions en el reconeixement de text manuscrit i gràfics, i pel seu impacte en el camp de les humanitats digitals.

Sr. Ricard Faura

Ricard Faura és defineix com un Tecno-Antropòleg, és el Cap de Servei d’Inclusió i Capacitació Digital a la Direcció General de Societat Digital adscrita al Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya.Llicenciat en Història, amb l’especialitat d’Antropologia Social (Universitat de Barcelona), també és diplomat en Ciències Socials (Universitat de Barcelona) i Professor Col·laborador de la Universitat Oberta de Catalunya.

 

 

Dra. Nuria Rodríguez-Ortega

Núria Rodríguez-Ortega és doctora en Història de l’Art i especialista en Humanitats Digitals. Des de 2017 és presidenta de la Societat Internacional d’Humanitats Digitals Hispàniques (HDH). També dirigeix el Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Màlaga i el grup d’investigació iArtHis_Lab. La seva línia d’investigació se centra en l’estudi crític de les pràctiques artístic-culturals a la societat post digital; la construcció de nous models de narratives digitals; l’anàlisi de processos socioculturals globals mitjançant metodologies d’anàlisi de dades i el desenvolupament de noves tecnologies computacionals per a la investigació històrico-artística.

 

 

Dr. Josep Maria Basart

El Dr. Josep M. Basart és doctor en informàtica i llicenciat en filosofia. Professor titular del Departament d’Enginyeria de la Informació i de les Comunicacions a l’Escola d’Enginyeria de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva activitat investigadora actual es centra en l’ètica de l’enginyeria i la tecnologia, les implicacions socials de les noves tecnologies i l’educació universitària en l’àmbit del desenvolupament sostenible.

 

 

Dr. Daniel Gatica

El Dr. Daniel Gatica-Pérez és el director del Grup dedicat a computació social al IDIAP i el EPFL a Suïssa, afiliat a l’Escola d’Enginyeria i el Col·legi d’Humanitats. La seva recerca integra teories I mètodes de computació ubiqua, xarxes socials, machine learning, i ciències socials per comprendre el comportament humà i social del dia a dia per a aplicacions socials.

Clausura: I ara, què? Com els ciutadans van a formar part activa del procés de transformació digital?

20/03/2018 – 18.00 Palau Macaya – Sala d’actes

Desprès de tot el que hem vist, quin futur podem imaginar gràcies a la Intel·ligència Artificial? Com a ciutadans, com participarem d’aquest futur pròxim? Quins canvis socials ens depara la IA i quin model de societat és possible gràcies a ella? Quines oportunitats tindran els nostres fills i com podem participar d’aquestes noves oportunitats ara? En aquest debat, anirem avançant pas a pas en la direcció necessària per a entendre com la IA impactarà de manera real a la societat i com podem fer que aquesta transformació sigui positiva i fonamentada en forts pilars ètics.

Ponents:

Dr. Fernando Vilariño – Coordinador 

El Dr. Fernando Vilariño es el sots-director del Centre de Visió per Computador i professor associat del Departament de Ciències de la Computació de la Universitat Autònoma de Barcelona. És el Director de la ENOLL (European Network of Living Labs) i co-director del projecte Library Living Lab a la Biblioteca Miquel Batllorí de Volpelleres, Sant Cugat del Vallès. El Dr. Vilariño és llicenciat en física i màster en Intel·ligència Artificial per la Universitat de Santiago de Compostela i doctor en visió per computador a la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

 

Dra. Pilar Dellunde

Professora de Lògica a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i investigadora del Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC. Ha estat Vicerectora de Recerca de la UAB (2012-2016). Ha treballat d’investigadora post-doctoral al Équipe de Logique Mathématique, CNRS (Université Paris-7, 1999-2001), i ha visitat recentment l’institut Data 61 de la New South Wales University a Sydney (2017-18).

 

 

Sra. Pilar Conesa

Fundadora i CEO d’anteverti, curadora del Smart City Expo World Congress, així com dels esdeveniments Smart City Expo celebrats a l’exterior. Més de 20 anys d’experiència en posicions directives en empreses del sector TIC i organismes públics, destaca el seu lloc com CIO de l’Ajuntament de Barcelona i Directora General de Sector Públic i Sanitat de T-Sytems. Presidenta del Consell Assessor del Col·legi d’Informàtics de Catalunya i part de la Junta Directiva de UPC Alumni. Ponent en congressos internacionals i membre de jurats com Smart City World Awards o Reinventer Paris. Guardonada amb el premi honorífic de La nit dels Telecos i la Informàtica.

 

 

Dra. Itziar de Lecuona

Professora del Departament de Medicina i Subdirectora de l’Observatori de Bioètica i Dret (OBD) – Càtedra UNESCO de Bioètica de la UB. Membre del grup de recerca consolidat “Bioètica, Dret i Societat».  Membre del Comitè de Bioètica de Catalunya, del Comitè d’Ètica en Investigació de l’Hospital Clínic de Barcelona, de la Comissió de Bioètica de la Universitat de Barcelona, del Grup d’Experts en Integritat en la Recerca de la Lliga (LERU). Membre del Consell Assessor sobre els aspectes ètics, legals i socials de l’Institut Europeu de Tecnologia i Innovació, àrea de Salut, de la Unió Europea.

Equip

Equip Organitzador

Alexandra Canet – Coordinadora del projecte

 

Alexandra Canet és la responsable de Comunicació del Centre de Visió per Computador i la coordinadora del projecte.

 

 

 

Silvia Puente – Tècnica del projecte

Silvia Puente és Llicenciada en Pedagogia, Màster en Política Pública i DEA en Sociologia. La seva tasca professional s’ha centrat en el desenvolupament de programes, l’elaboració de continguts divulgatius i l’acompanyament de processos participatius a diferents institucions públiques i entitats socials de caire social, cultural i educatiu.  És professora associada a la UAB i forma part de l’equip docent de l’assignatura «Societat, ciència i cultura» que té per objectiu l’anàlisi  i reflexió sobre el context sociocultural, científic i humanístic actual.

 

Núria Martínez – Assistent del projecte

 

Graduada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, tècnica de comunicació al Centre de Visió por Computador i assistent del projecte.

Moderadores

Dra. Gema Revuelta – Moderadora dels debats

Llicenciada en Medicina i màster en Comunicació Científica. Director del Centre d’Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra (CCS– UPF) y directora del Màster en Comunicació Científica, Mèdica i ambiental de la Universitat Pompeu Fabra – Barcelona School of Management. Professora associada del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF.

 

 

Dra. Carolina Llorente – Moderadora dels debats

Graduada en Biologia, Màster en comunicació científica i Màster en societat de la informació. Coordinadora del CCS-UPF i del Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental de la UPF-BSM. Professora associada del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF.

Coordinadors de les sessions

Dr. Antonio M. Lopez  – Coordinador de la sessió dedicada a Mobilitat autònoma 

El Dr. Antonio M López és professor associat al Departament de Ciències de la Computació de la Universitat Autònoma de Barcelona. És membre fundador del Centre de Visió per Computador (CVC) i és l’investigador principal del grup d’ADAS i Conducció Autònoma des del 2002. Ha col·laborat en nombrosos projectes amb empreses internacionals, especialment del sector automobilístic. És l’investigador principal dels coneguts sistemes CARLA i SYNTHIA.

 

 

Dr. Jordi Gonzàlez  – Coordinador de la sessió dedicada a Màrqueting i Xarxes Socials

El Dr. Jordi Gonzàlez rebé el doctorat en Enginyeria Computacional a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el 2004. És professor associat de Ciències de la Computació a la UAB i investigador al Centre de Visió per Computador (CVC), on ha fundat tres spin-offs: Cloud Size Services, Visual Tagging i Care Respite. La seva àrea d’investigació inclou tècniques de Machine Learning per a la interpretació computacional d’imatges socials o Hermenèutica Visual.

 

 

Dra. Debora Gil – Coordinadora de la sessió dedicada a Salut Connectada

La Dra. Debora Gil és Doctora en Matemàtiques, professora del Departament de Ciències de la Computació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i investigadora principal de grup de Modelatge Interactiu i Augmentat (IAM) al Centre de Visió per Computador (CVC). És experta en l’aplicació de mètodes matemàtics pel processament d’imatges biomèdiques en els sistemes d’intervenció guiada i assistència al diagnòstic.

 

Dra. Aura Hernández – Coordinadora de la sessió dedicada a Educació, vocacions STEAM i món laboral

La Dra. Aura Hernández és llicenciada en matemàtiques des de 2002 i doctora en Ciències de la Computació des de 2009. Actualment, és membre del Centre de Visió per Computador i professora agregada del Departament de Ciències de la Computació a la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva recerca es centra en l’avaluació i anàlisi del comportament humà, que pot ser aplicat a diversos àmbits de recerca. Ha publicat més de 50 treballs en  Journals  i Conferències Internacionals.

 

Dra. Alícia Fornés – Coordinadora de la sessió dedicada a Humanitats Digitals

La Dra. Alicia Fornés va rebre la llicenciatura en Ciències de la Computació el 2003 per la Universitat de les Illes Balears (UIB) i el doctorat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) el 2009. També va completar els estudis de piano al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears el 2001. El seu treball de doctorat va estar centrat en la identificació de l’escriptura de partitures de música antigues. Va guanyar la distinció de Millor Tesi 2009-2010 atorgat per l’AERFAI (Associació Espanyola del Reconeixement de Formes y Anàlisis d’Imatges).

 

 

Dr. Fernando Vilariño – Coordinador de la sessió dedicada al tancament de la sessió i el model d’innovació amb i per als ciutadans

El Dr. Fernando Vilariño es el sots-director del Centre de Visió per Computador i professor associat del Departament de Ciències de la Computació de la Universitat Autònoma de Barcelona. És el Director de la ENOLL (European Network of Living Labs) i co-director del projecte Library Living Lab a la Biblioteca Miquel Batllorí de Volpelleres, Sant Cugat del Vallès. El Dr. Vilariño és llicenciat en física i màster en Intel·ligència Artificial per la Universitat de Santiago de Compostela i doctor en visió per computador a la Universitat Autònoma de Barcelona.

+ Consulta el moment a Twitter del projecte: https://twitter.com/i/events/1060511058018873346