Eix 5 – Big Data i IA: són les meves dades el nou petroli?

Seminari i Focus Group- 21/04/2021 | 17:00 h | ONLINE

Coneixerem com s’entrena la Intel·ligència Artificial i perquè necessita tantes dades per funcionar. Debatrem sobre com es pot aconseguir un equilibri entre l’avenç tecnològic i la protecció a la nostra intimitat i sobre com volem com a ciutadans que es reguli per a protegir els nostres drets.

banner_seminario_proteccion_datos
VEURE SEMINARI

Debat – 28/04/2021 | 18:00 h | PRESENCIAL PALAU MACAYA I ONLINE

Les nostres dades s’han convertit en un actiu molt preuat. Les tecnologies Big Data utilitzen grans quantitats de dades per proporcionar utilitat i valor. Reflexionarem sobre com aconseguir un equilibri entre el progrés d’aquestes tecnologies i la protecció dels nostres drets com a ciutadans.

banner_debate_general_bigdata
VEURE DEBAT APARICIONS ALS MITJANS INFORME

Ponents:

Dra. Petia Radeva, Investigadora del Centre de Visió per Computador i de la Universitat de Barcelona. Catedràtica de la Universitat de Barcelona

Petia Radeva és catedràtica de la Universitat de Barcelona. És directora del grup consolidat de Visió per Computador a la Universitat de Barcelona (CVUB)  i directora del Laboratori d’Imatge Mèdica del Centre de Visió per Computador (CVC). Els seus interessos de recerca són el desenvolupament de nous mètodes d’aprenentatge automàtic (especialment, aprenentatge profund) i Visió per Computador aplicada a la salut. És investigadora principal a la UB de quatre projectes europeus dedicats al control de la ingesta d’aliments per a pacients amb transplantament de ronyó i per a persones grans. És vicepresidenta de REA-FET-OPEN des del 2015 i ha participat com a mentora del programa Wild Cards de l’EIT. És editora associada de la revista Pattern Recognition i de l’International Journal of Visual Communication and Image Representation. Ha obtingut el premi IARP Fellow al 2015, el prestigiós ICREA del Govern de Catalunya per els seus mèrits científics al 2014, el premi internacional “Aurora Pons Porrata” del CIARP al 2016 i el premi “Antonio Caparrós” al millor projecte de transferència de tecnologia del 2013 .

Dr. Alejandro Pazos Sierra, Investigador del CITIC i Catedràtic de la Universidade da Coruña (UDC)

Llicenciat en Medicina per la Universitat de Santiago de Compostela (1987) i Máster en Enginyeria del Coneixement per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) (1989). Va obtenir una beca pre-doctoral d’IBM amb la qual es va doctorar en Enginyeria Informàtica per la UPM al 1990. Va ser investigador post-doctoral al Graphics, Visualization and Usability Center (GVU) a Georgia Tech (Atlanta). Al 1996 va obtenir el seu segon doctorat, aquest cop en Medicina per la Universitat Complutense de Madrid. Des de 1999 fins a l’actualitat, és Catedràtic a l’àrea de Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial a la UDC i director del Departament de Ciències de la Computació i Tecnologies de la Informació. Va fundar al 1987 el Grup d’Informàtica Biomèdica (GIB) a la UPM i al 1990 el Grup d’Informàtica Biomèdica de la UDC. Va crear el Laboratori RNASA (Xarxes Neuronals Artificials i Sistemes Adaptatius) i posteriorment, el Centre IMEDIR (Informàtica Mèdica i Diagnòstic Radiològic) de la UCD sent el seu director. És autor de més de 50 articles publicats en revistes internacionals de prestigi (JCR), més de 100 publicacions no JCR entre llibres i revistes i més de 75 publicacions en congressos científics. Ha estat investigador principal de més de 50 projectes d’I+D+i i més de 25 convenis de col·laboració amb empreses. És titular de més de 25 patents i registres de software, 2 d’elles en explotació a l’actualitat.

Sra. Ester Manzano Peláez, Directora General d’Administració Digital a la Generalitat de Catalunya

Mestratge en Direcció Pública (EMPA) a ESADE, Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració a la Universitat de Barcelona i Diplomada en Gestió i Administració Pública a la Universitat Pompeu Fabra. Durant més de 15 anys ha treballat al món de la consultoria, ha tingut la possibilitat de participar en projectes amb el sector públic, sempre des de la vessant més estratègica. Així ha centrat la seva activitat en la definició estratègica, l’establiment de models de gestió i el desenvolupament de solucions facilitadores en diversos àmbits sectorials com l’ocupació i l’administració electrònica. Recentment, la seva activitat s’ha centrat en la transformació digital i el co-disseny de serveis públics atenent a l’experiència d’usuari i actualment és la Directora general d’Administració Digital a la Generalitat de Catalunya.

Sr. Ignacio Chueca Closa, Principal de l’equip de consultoria d’IQVIA

Enginyer Industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya i executive MBA per l’IESE. Ha desenvolupat tota la seva carrera professional en consultoria de negoci per a la indústria farmacèutica a IQVIA (l’antiga IMS Health). En els seus més de 12 anys d’experiència, ha donat suport a decisions estratègiques a nivell nacional i internacional, tant a companyies especialitzades en el mercat Consumer Health com a companyies especialitzades en el mercat ètic. En els últims anys, ha estat el responsable d’impulsar el desenvolupament de projectes que incloïen Intel·ligència Artificial i Machine Learning per a diferents companyies del sector farmacèutic.

Sr. Sergio Miralles, advocat a Intangibles Legal

Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona i Màster en Intellectual Property per el Queen Mary College de la Universitat de Londres. Advocat a Intangibles Legal, un despatx especialitzat en drets de propietat industrial i intel·lectual i tecnologies de la informació.

Moderador:

Dr. Carlos Sierra – Cap del Departament de Comunicació i Marketing del Centre de Visió per Computador

El Dr. Carlos Sierra és llicenciat en Física per la Universidade de Santiago de Compostela i en Ciències del Mar per la Universidade de Vigo, Doctor en Enginyeria Industrial per la Universidad Politécnica de Madrid i màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental per la Barcelona School of Management – Universitat Pompeu Fabra. Abans de dedicar-se a la comunicació, el Dr. Sierra va ser investigador durant més de 12 anys: va desenvolupar la seva tesis doctoral a l’Institut d’Acústica del CSIC a Madrid, va realitzar estades de recerca a la University of Leeds (Regne Unit) i a la University College of Dublin (Irlanda) i va ser investigador al departament d’Enginyeria Biomèdica de Columbia University a Nova York (EUA) durant cinc anys. A l’àmbit de la comunicació, prèviament a la seva incorporació al CVC, va treballar als departaments de comunicació del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i del Centre de Regulació Genòmica (CRG) a Barcelona, i va ser assessor i documentalista científic al programa de divulgació científica de La 2 de TVE «el Cazador de Cerebros» i a «el Método» de RTVE Lab.