Eix 4 – Fake News i Deep Fakes: Sobrevivint a una realitat inventada

Seminari i Focus Group- 22/03/2021 | 17:00 h | ONLINE

Què és una Fake New? Què és un Deep Fake? Com s’utilitza la Intel·ligència Artificial a la manipulació mediàtica? Ho aprendrem en aquesta sessió i reflexionarem sobre com es pot fer front i regular aquesta situació.

banner_seminario_fake_news
VEURE SEMINARI

Debat – 08/04/2021 | 18:00 h | PRESENCIAL PALAU MACAYA I ONLINE

Amb l’augment de les Fake News, els Deep Fakes i la manipulació automàtica amb eines de tecnologia intel·ligent, reflexionarem sobre com podem detectar-ho i com hi estan fent front els professionals del sector dels mitjans de comunicació.

banner_debate_general
VEURE DEBAT LLEGIR CRÒNICA APARICIONS ALS MITJANS INFORME

Ponents:

Dr. Dimosthenis Karatzas – Sotsdirector del Centre de Visió per Computador, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona

Professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i subdirector del Centre de Visió per Computador, on lidera el grup de recerca de Visió i Llenguatge. Va rebre el seu doctorat a la Universitat de Liverpool al 2003. Els seus interessos de recerca són la visió per computador i el machine learning i, particularment, els sistemes de lectura robustos, anàlisi de documents, interacció home-document i models de percepció humana. Ha estat investigador principal de nombrosos projectes de recerca i ha liderat diversos projectes de transferència tecnològica i contractes amb empreses. Ha estat co-fundador de dues star-ups: TruColor (2007) i AllRead (2019). És l’impulsor de la Robust Reading Competition, la qual d’ha convertit en referent internacional en el seu àmbit de recerca. Al 2019, va participar en la definició de l’estratègia catalana d’Intel·ligència Artificial (Catalonia.AI).

Sra. Mònica Gasol Tost, Cap de l’Àrea de Continguts del Consell Audiovisual de Catalunya

Llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació (Secció Filosofia) per la Universitat de Barcelona i Mestratge en funció directiva. L’any 1987 va ingressar com a personal de l’administració de la Generalitat de Catalunya, d’on és funcionària del cos tècnic. Entre l’any 1987 i 2001 va exercir la seva carrera professional, dins de l’àmbit de l’administració, a la Comissió Interdepartamental d’Igualtat d’Oportunitats per a les Dones i a l’Institut Català de la Dona  on, entre el 1993 i el 2001, va ser la Cap de l’Àrea de planificació i seguiment del pla d’actuació del Govern. L’any 2001 s’incorpora al Consell Audiovisual de Catalunya, on és la responsable de l’Àrea de Continguts. L’Àrea de Continguts és l’encarregada de realitzar les anàlisis sobre el compliment de la normativa audiovisual en tot allò que fa referència als continguts audiovisuals.

Dr. Alexandre López Borrull, professor dels estudis d’informació i comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)

Doctor en Química i Llicenciat en Documentació. És professor dels estudis de ciències de la informació i la comunicació a la Universitat Oberta de Catalunya. Expert en desinformació i revistes científiques. Ha publicat articles i capítols de llibre en relació a les fake news, la ciència oberta i la gestió de xarxes socials. Membre del grup de recerca GAME (UOC).

Sra. Naiara Bellio, coordinadora de Maldita Tecnología

Naiara Bellio és coordinadora de Maldita Tecnología, al mitjà de verificació Maldita.es. Des d’aquesta secció s’aborda la desinformació relacionada amb els processos tecnològics i la vida digital de les persones. A més, és l’encarregada de la divulgació sobre l’impacte social de la tecnologia. També ha treballat per l’Agència Efe a Madrid i Argentina, així com pel mitjà digital eldiario.es i ha completat cursos sobre redacció tecnològica i introducció de noves tecnologies.

Representant del focus group:

Sra. Alba Moreno i Badia, estudiant de dret de la UAB

Estudiant del Grau de Dret a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha sigut membre del Grup d’Argumentació i Debat de la UAB. Actualment treballa a un despatx d’advocats de la ciutat de Barcelona.

Moderadora:

Núria Martínez Segura – Tècnica de comunicació i màrqueting del Centre de Visió per Computador

Graduada en Periodisme i Màster en Direcció de la Comunicació Corporativa i Institucional per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment treballa com a tècnica de comunicació i màrqueting al Centre de Visió por Computador, on ha participat com a coordinadora de diversos projectes de ciència ciutadana.