Debat Inaugural: Smart Cities i Ciutadania Digital

11/11/2020 | 18.00 h | ONLINE

Debat inaugural per obrir reflexió a com la tecnologia portarà canvis a un tema tan candent com són les ciutats connectades i intel·ligents, i la ciutadania digital. Servirà per assentar les bases de les diferents temàtiques que conformen el projecte i donar peu a una conversa entre experts dins d’aquest paraigua que és la Intel·ligència Artificial aplicada a les ciutats i al món digital.

debate_inaugural_smart_cities
VEURE DEBAT GALERIA D'IMATGES LLEGIR CRÒNICA

Ponents:

Josep Lladós, Director del Centre de Visió per Computador

Josep Lladós és llicenciat en Enginyeria Informàtica per la Universitat Politècnica de Catalunya i Doctor en Informàtica per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Paris 8 . Actualment, és professor titular de la UAB i, des del 2009, és director del Centre de Visió per Computador (CVC). És investigador associat al laboratori IDAKS de la Osaka Prefecture University (Japó). Ostenta la càtedra de transferència de tecnologia del Parc de Recerca de la UAB i Banc Santander. És el coordinador del Grup d’Anàlisis de Documents.

Laura Leal-Taixé, Universitat Tècnica de Munich

La Dra. Laura Leal-Taixé és professora d’informàtica de la Universitat Tècnica de Munich (Alemanya). Dirigeix el grup de recerca de visió per computador i intel·ligència artificial. Va estudiar Enginyeria de Telecomunicacions a la Universitat Politècnica de Catalunya  i va fer la seva tesi de màster a la Universitat Northeastern de Boston (EUA) amb una beca Vodafone. Va obtenir el doctorat de la Universitat Leibniz de Hannover (Alemanya), i va passar un any com a recercadora a la Universitat de Michigan, Ann Arbor (EUA). Després del doctorat, va fer un postdoc de recerca a la Universitat ETH de Zürich (Suïssa) i un any a la Universitat Tècnica de Munich. L’any 2017 va rebre el premi Sofja Kovalevskaja de la Fundació Humboldt, que consta en 1.65 milions d’euros per un projecte de recerca per millorar la capacitat dels robots per percebre el món que els envolta a través d’una càmera. L’any 2020 va rebre el premi Google Faculty Award.

Daniel Marco, Director general d’Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya

Enginyer electrònic per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicacions de Barcelona i enginyer tècnic industrial per la Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya. Master en Administració d’Empreses per ESADE Business School. Va iniciar la seva carrera professional com a responsable de comunicacions en un grup d’R+D als laboratoris ASA-Lab de l’empresa Philips Consumer Electronics a Eindhoven (Països Baixos). L’any 2000 torna a Barcelona i s’incorpora a l’empresa Doxa Consulting Group. El 2007 es va incorporar a la Generalitat de Catalunya com a responsable dels programes de digitalització i promoció industrial TIC de la Direcció General de  Societat de la Informació i el 2012 va ser designat director de l’Agenda Digital per a Catalunya 2020. Des de l’any 2014 ha estat director de l’estratègia de Govern SmartCatalonia, el programa per convertir Catalunya en un ‘Smart Country’ de referència internacional, i el juny de 2019 és nomenat director general d’Innovació i Economia Digital.

Carolina Pinart, Directora Global de Noves Tecnologies a Nestlé

Directora Global de Noves Tecnologies a Nestlé, responsable de la industrialització de tecnologies emergents com la realitat augmentada i virtual, els chatbots, les aplicacions de veu o casos d’ús d’intel.ligència artificial tant per a consumidors com per a empleats. També lidera el pilar de mapa de ruta de l’estratègia global d’intel.ligència artificial, que té com a missió accelerar la transformació del grup cap a una empresa cognitiva el 2025. Abans de Nestlé, va ser Directora d’Operacions a una startup de mobilitat de Nova York (EUA) que oferia una alternativa a Uber, i va ser responsable global de nous productes de Telemedicina i d’innovació en cotxe connectat per a Telefónica, basada a Madrid i posteriorment a Londres, amb operacions a Europa i Amèrica Llatina. La Dra. Pinart va començar la seva carrera professional com a consultora tecnològica a Altran a França, i va treballar en recerca i innovació a Siemens a Alemanya, i al Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya a Barcelona, on va ser també Directora de Relacions Institucionals. És doctora en telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya i ha fet estudis de negoci i lideratge a London Business School i New York University.

Albert Sabater, Director de l’ Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya a la Universitat de Girona

Doctor en Censos i Enquestes i Màster en Mètodes d’Investigació Social i Estadística per la Universitat de Manchester (Regne Unit) i Màster en Demografia per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat investigador predoctoral Marie Sklodowska-Curie de la Comissió Europea, investigador postdoctoral de l’Economic and Social Research Council a través del programa Understanding Population Trends and Processes Affecting Society and the Population, investigador Juan de la Cierva al Centre d’Estudis Demogràfics, i investigador, docent i membre del Research Data Management advisory group de la Universitat de Saint Andrews. També ha realitzat vàries estades de recerca, entre elles, a la Universitat de Princeton i a la Universitat de Oxford. Els seus interessos d’investigació i docència es centren en l’estudi de les desigualtats socioespacials al llarg del curs de vida de les persones, i en aspectes metodològics i computacionals de les Ciències Socials, utilitzant censos, enquestes, dades administratives i massives. És en aquest darrer apartat que realitzà la seva tesi doctoral, implementant solucions algorítmiques per tractar i donar solució a problemes com els biaxos produïts per la no resposta general i diferencial en els censos en termes de sexe, edat, afiliació ètnica o lloc de residència. Actualment és co-investigador de dos projectes sobre IA ètica: «Artificial Intelligence for Assessment» (AI FORA) dins el programa “Artificial Intelligence and the Society of the Future”, i “A Vulnerability Analysis of the COVID-19 Crisis on AI-Based Social Assessment for Migrants’ Welfare Provision», ambdós finançats per la VolkswagenStiftung. També col·labora en el projecte “AI Navigation of Complex Social Landscapes” (AI NAVI) que està duent a terme el Technology & Innovation Sociology / Social Simulation Laboratory de la Universitat Johannes Gutenberg de Mainz.

Moderadora:

Karma Peiró

Periodista especialitzada en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) des de 1995. Premi DonaTic Divulgació 2019. Conferenciant en seminaris i debats relacionats amb l’ètica i la intel·ligència artificial, dades obertes, transparència de la informació pública, transformació i comunicació digital.